Do góry

Desery Przepis na:

Proste ciasto kefirowe z agrestem

Proste ciasto kefirowe z agrestem

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 6470

Dodano:

Odsłon: 3848

Szybkie babkowe ciasto z agrestem i lukrem. Ciasto miękkie, orzeźwiające było bardzo dobre.

Składniki

  • CIASTO:
  • -8 jajek -1,5 szklanki cukru -2 szklanki kefiru
  • -1,5 szklanki oleju -4 szklanki mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • OWOCE:
  • -0,5 l.agrestu(tu mrożony)
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -200 g. pudru cukru -1 łyżka soku z cytryny -trochę gorącej wody
  • DO POSYPANIA:
  • -ok.50 g. tartych migdałów
  • ESY-FLORESY:
  • -50 g. gorzkiej czekolady -1 łyżka masła -troszkę mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Żółtka zmiksować z połową cukru. Przesiać mąkę z proszkiem, miksować, dolewając kefir a na koniec olej.Białka ubić ze szczyptą soli, potem resztą cukru.Porcjami dodawać do ciasta i mieszać łopatką.Na sam koniec dodać agrest i wymieszać. Przełożyć do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Piec ok.50-60 min.w temp.175*C. Pod koniec można przykryć papierem do pieczenia.

  3. lukier- Utrzeć cukier puder z sokiem cytrynowym.Stopniowo po troszku dolewać gorącej wody i utrzeć, na lejącą papkę. Polać zimne ciasto i rozsmarować.

  4. Zaraz posypać tartymi migdałami.

  5. Czekoladę rozpuścić nad parą, wraz z masłem i odrobinką mleka. Polać ciasto w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń