Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak się złożyło, że musiałam szybko upiec ciasto ze składników którymi dysponowałam w domu. Wykorzystałam w nim (oprócz standardowych składników) ostatnią porcję puree z dyni wyjętą z zamrażarki i rozmrożoną na parze oraz daktyle. No i chyba ciasto wyszło całkiem, całkiem niezłe. Polecam przepis.
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3503
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 130
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 370
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 183
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3503
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 130
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 370
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 183
Składniki
Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie przez 5 -10 minut. Następnie wodę odlać, a daktyle przeciąć wzdłuż na dwie połówki. Z cukru, przesianej mąki i masła zarobić kruszonkę. Jajka lekko ubić mikserem z cukrem. Dodać wanilię i puree dyniowe. Wmieszać całość łopatką. Potem dodać przesianą mąkę orkiszową i pszenną, sodę, proszek do pieczenia i olej. Znów całość wymieszać łopatką. Ciasto przelać do foremki. Ułożyć na nim daktyle. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40-45 minut. Sprawdzać patyczkiem czy się upiekło. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.