Do góry

Desery Przepis na:

Proste ciasto z truskawkami - przepis

Proste ciasto z truskawkami - przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2939

Dodano:

Odsłon: 32169

Genialne w samu ciasto, które wykonany w kilka chwil.

Składniki

  • 200 g masła
  • 160 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • ok. 500 g przekrojonych na pół truskawek
  • SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 150 g mąki
  • 100 g masła, roztopionego
  • 50 g cukru pudru
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z solą i cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy suche składniki, miksujemy do połączenia. Formę ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki. Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączymy do uzyskania grudkowej konsystencji, obsypujemy nią ułożone na wierzchu truskawki. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 40 min. i pieczemy w temp. 180 C. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kreolka 03 lipca 2012 Czy od razu posypać ciasto kruszonką, czy podpiec wcześniej ciasto? Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 26 czerwca 2012 Z roztopionego masła, szybciej się robi kruszonkę i jest ona delikatniejsza :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 26 czerwca 2012 Pyszności, tortownica to na pewno byłoby za mało ! Ciekawi mnie Twój przepis na kruszonkę - zawsze myślałam, że masło powinno być zimne (jak do kruchego ciasta)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń