Do góry

Dania główne Przepis na:

Proste krewetki z makaronem tagliatelle

Proste krewetki z makaronem tagliatelle

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 6578

Dodano:

Odsłon: 17930

Banalnie proste, ale wykwintne danie, którym możecie zaskoczyć ukochane osoby. Przepyszne krewetki w sosie z masełka, czosnku i pietruszki. Niebo w gębie :) Przepis na 2 duże porcje :)

Składniki

  • 250 g mrożonych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 50 ml białego, półwytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 papryczki chili
  • Natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy małej cytryny
  • makaron tagliatelle na 2 porcje
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mrożone krewetki przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na około 10 min - aż się rozmrożą. Po czym dokładnie osuszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron - al dente.

  2. Czosnek i papryczkę chili (bez gniazd nasiennych) siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy krewetki i smażymy kilka minut.

  3. Dolewamy wino, mieszamy i czekamy, aż wino odparuje. Smażymy kolejne kilka minut.

  4. Dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki, następnie mieszamy.

  5. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

  6. Na patelnię wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron. Dokładnie mieszamy.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Szatynka 13 marca Uwielbiam ale mam pytanie. Do tej pory robiłam bez papryczki chili. A jest w składnikach. Kiedy ją dodać i jak? Rozgnieść czy nic nie robić tylko wrzucic? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 grudnia 2017 No tak, to u nas to wszystko trzeba przemnożyć przez 3 ;)
Fajne i smaczne daniem, też czasem "coś" podobnego testujemy :D
Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń