Do góry

Przekąski Przepis na:

Prosty chleb na liściach chrzanu

Prosty chleb na liściach chrzanu

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 88

Dodano:

Odsłon: 5571

Prosty przepis na chleb zapiekany w liściach chrzanu. Nie tylko dla smaku, ale i po to, by nie był zbyt suchy. Bardzo tradycyjny polski smak

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500
  • mąka żytnia
  • drożdze
  • liście chrzanu
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wyrabianie ciasta.

    2 szklanki mąki żytniej
    1 szklanka mąki pszennej
    1 solidna łyżka soli

    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżkę soli.

  2. 1/4 kostki drożdzy
    5 dag masła
    1 łyżekcza cukru
    kubek wody

    Do mąki wrzucamy masło. W kubeczku mieszamy wode, cukier drożdze i dodajemy do miseczki.
    Wyrabiamy ciasto. Powinno odchodzić od reki.

    Zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia.

  3. Chleb zawijamy w liście chrzanu. Dąłaczam filmik, na którym pokazuję jak to zrobić. Można sobie pomóc nożem podcinając twarde łyko.

    Chleb pieczemy przez ok 30 min w temperaturze 220 stopni, a następnie przez 10-15 min w temp 180 stopni.

    Po wyjęciu z pieca należy oderwać liście od chleba i cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń