Do góry

Śniadania Przepis na:

Prosty Chleb Pszenno-Kukurydziany.

Prosty Chleb Pszenno-Kukurydziany.

Autor:

Przepisów i artykułów: 290 Ocena: 3709

Dodano:

Odsłon: 298

Ostatnio wzięło mnie na pieczywo,wypiekam sama bułki i chleby,testuje różne przepisy z Grup Kulinarnych a najważniejsze,że Moja Rodzinka je ze smakiem,nie wiem jak Wy,ale ja Kochaaaaam zapach pieczonego chleba :-)

Składniki

  • Keksówka 11x35 cm
  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 30 g mąki pszennej razowej
  • opakowanie drożdży instant lub 25 g świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • ok.380-400 ml wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąki przesiać do miski przez sitko,wsypać suche drożdże(jeśli używacie drożdży świeżych pamiętajcie o zrobieniu zaczynu),cukier,sól,dokładnie wymieszać,następnie wlać ciepłą,ale nie gorącą wodę,olej,wszystko razem wymieszać,ręcznie lub przy pomocy miksera przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godz.

  2. Następnie wyjąć na blat delikatnie podsypany mąką i krótko zagnieść,przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia,ja dodatkowo boki posmarowałam masłem i posypałam ulubionymi ziarnami,tak przygotowaną keksówkę z ciastem odstawiamy jeszcze na 30 min.do napuszenia i wrzucamy do zimnego piekarnika,ustawiamy temp.na 180 C i pieczemy przez 30 min.
    Chleb po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń