Do góry

Śniadania Przepis na:

Prosty i smaczny chleb pszenno-żytni

Prosty i smaczny chleb pszenno-żytni

Autor:

Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 7274

Dodano:

Odsłon: 7245

Prosty i smaczny chleb pszenno-żytni

Składniki

  • mąka pszenna chlebowa typ 750 - 350 g
  • mąka żytnia 720 - 150 g
  • woda ciepła/letnia 400 ml
  • drożdże instant paczka
  • cukier 2 łyżeczki płaskie
  • sól 2 łyżeczki płaskie
  • Pestki dyni 3 łyżki
  • Pestki słonecznika 3 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać w wodzie i odstawić na 10 minut.

    Mąkę przesiać do większej miski, dodać cukier, sól , wodę z drożdżami oraz pestki dyni, słonecznika.

    Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Ciasto wychodzi gęste i zwarte. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.

    Keksówkę (28x9cm) wykładam papierem od pieczenia. Przekładamy wyrośnięte ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie. ( Dzięki temu ciasto łatwiej odchodzi od łyżki). Posypać pestkami dyni i słonecznika. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia do czasu nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Chleb pieczemy ok. godziny. Smacznego! ( Najlepiej kroić po całkowitym ostudzeniu jeśli ktoś będzie w stanie tyle wyczekać ;))

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń