Do góry

Dania główne Przepis na:

Prosty i smaczny przepis na spaghetti

Prosty i smaczny przepis na spaghetti

Autor: lukasz-mazur

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 138

Dodano: 16.01.2014

Odsłon: 5763

Cześć, dzisiaj podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na spaghetti bolognese, które może być dla Was pomysłem na szybki obiad lub przekąską gdy wpadną znajomi z niezapowiedzianą wizytą.

Składniki

  • 350 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 250 g soku z pomidorów (widoczny na zdjęciu)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki bazylii
  • makaron spaghetti
  • ser do posypania
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie spaghetti:

    1. Obieramy cebule i czosnek, cebulę kroimy w drobną kostkę.
    2. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę po czym dodajemy mięso i smażymy do momentu uzyskania sypkości i złocistej barwy,
    w między czasie rozdrabniamy powstające grudki mięsa.
    3. Dodajemy sól, paprykę, oregano, bazylię oraz zioła prowansalskie, dobrze mieszamy.
    4. Dodajemy sok z pomidorów, wciskamy czosnek praską, doprawiamy solą i pieprzem.
    5. Nasz sos bolognese dusimy na średnim ogniu tak długo, aż się zredukuje do naszej ulubionej konsystencji.
    6. Tak przygotowany sos podajemy z makaronem spaghetti al dente posypanym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń