Do góry

Desery Przepis na:

Prosty jabłecznik

Prosty jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1745

Dodano:

Odsłon: 998

Ciasto jest smaczne, łatwe w przygotowaniu i na dodatek tanie. Czy można chcieć coś więcej?

Składniki

  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 3 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. śmietany 12%
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 3-4 jabłka
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło, jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć w misce na jednolita masę. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dalej ucierać i powoli dodawać śmietanę i olej.

  2. Przygotować blaszkę o wymiarach 30x25 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. 2/3 masy wylać na blaszkę. Na to pokrojone w ósemki jabłka. Resztę ciasta na wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40-45 minut.

  3. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Bardzo dobrze smakuje też to ciasto z bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń