Do góry

Desery Przepis na:

Prosty placek z rabarbarem

Prosty placek z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 246 Ocena: 2177

Dodano:

Odsłon: 4219

Od sąsiada dostałam sporą wiązkę świeżych ogonków liściowych, raczej zielonych, a nie malinowych, które w cieście wyglądałyby ładniej. Ale smak jest wciąż taki sam – pyszny, soczysty, kwaskowy. Piekę z nich prosty placek z rabarbarem. Na spodzie z kruchego ciasta, z grubą warstwą ogonków liściowych pokrojonych w plasterki i związanych łatwą do przygotowania masą jajeczną. Najbardziej rabarbarowe ciasto, jakie jadłam!

Składniki

  • 150 g białej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
  • 1/3 szklanki cukru pudru (60 g)
  • 90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 2 duże jajka
  • 170 g cukru
  • 35 g mąki orkiszowej (pszennej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwą wanilią
  • 500 – 600 g rabarbaru, pociętego w plasterki (rabarbaru nie obieramy)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
    Wszystkie składniki ciasta umieść w naczyniu malaksera i posiekaj do otrzymania kruszonki. Możesz tę czynność wykonać ręcznie, siekając ciasto nożem na stolnicy.

  2. Formę o wymiarach około 22 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kruszonkę przesyp do formy, wyrównaj i wklep w dno. Podpiecz w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Ma się trochę zrumienić.

  3. W międzyczasie przygotuj rabarbar. W miseczce lekko roztrzep jajka, cukier, mąkę orkiszową (pszenną), ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy – do wymieszania. Dodaj plasterki rabarbaru i ponownie wymieszaj. Rabarbar powinien być obleczony sosem jajecznym; im więcej rabarbaru da się wmieszać, tym smaczniejsze ciasto.

  4. Na gorący podpieczony kruchy spód przelej nadzienie rabarbarowe, postaraj się równo rozprowadzić plasterki rabarbaru. Piecz około 25 min. lub do momentu, kiedy nadzienie stężeje i całość zacznie się zarumieniać.

  5. Wyjmij i przestudź upieczony prosty placek z rabarbarem, posyp cukrem pudrem.

  6. Możesz też podać ciepłe ciasto oprószone cukrem pudrem z kulką lodów waniliowych. My tak właśnie zjedliśmy – z lodami waniliowymi świeży placek smakował wybornie. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 29 maja Uwielbiam ciasta z rabarbarem:) I ta gałka lodów ....

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń