Do góry

Desery Przepis na:

Prosty placek ze śliwkami i kruszonką

Prosty placek ze śliwkami i kruszonką

Autor: ulasalog

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 140

Dodano: 03.06.2017

Odsłon: 669

od mamy!

Przygotowanie

  1. Mąkę, żółtka, margarynę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i śmietanę wsypać do miski, zagnieść.

  2. Ciasto podzielić na 3 części - jedną odłożyć do lodówki a dwiema wyłożyć wysmarowaną margaryną blachę (u mnie taka o wymiarach 25x40 cm). Wyklejone ciasto posypać bułką tartą i ułożyć połówki śliwek. Na śliwki można jeszcze posypać cukier waniliowy z cynamonem i imbirem, jeśli ktoś lubi. Pianę z białek ubić na sztywno i dodać do niej budyń w proszku, wymieszać. Pianę wyłożyć na śliwki i wyrównać łyżką.

  3. Resztę ciasta wyjąć z lodówki i poszczypać na pianę (czasem może być konieczne zanurzanie rąk w mące).

  4. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń