Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam.
Odsłon: 145
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 793
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 39
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 11
Polecam.
Odsłon: 145
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 793
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 39
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 11
Składniki
Mąkę, żółtka, margarynę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i śmietanę wsypać do miski, zagnieść.
Ciasto podzielić na 3 części - jedną odłożyć do lodówki a dwiema wyłożyć wysmarowaną margaryną blachę (u mnie taka o wymiarach 25x40 cm). Wyklejone ciasto posypać bułką tartą i ułożyć połówki śliwek. Na śliwki można jeszcze posypać cukier waniliowy z cynamonem i imbirem, jeśli ktoś lubi. Pianę z białek ubić na sztywno i dodać do niej budyń w proszku, wymieszać. Pianę wyłożyć na śliwki i wyrównać łyżką.
Resztę ciasta wyjąć z lodówki i poszczypać na pianę (czasem może być konieczne zanurzanie rąk w mące).
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-45 minut.