Do góry

Desery Przepis na:

Prosty przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Prosty przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2123

Dodano:

Odsłon: 1913

Prosty przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Przygotowanie

  1. Zaczyn


    Do miski wsypać pokruszone drożdże dodać, cukier, mąkę oraz szklankę ciepłego mleka. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia
    ------------------------------

    Owoce

    Rabarbar pokroić w kostkę. Zasypać go dwiema łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny.
    ------------------------------


    Kruszonka

    W głębokim talerzu lub misce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę: mąkę, masło, cukier i wyrabiamy, aż powstaną grudki z ciasta.
    ------------------------------

    Ciasto

    Do osobnej miski wsypujemy mąkę, olej, cukry, jajka oraz gotowy zaczyn. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości ( ok. 30 minut).

    Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy kawałki rabarbaru. Całość posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 40 minut bez termoobiegu.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń