Do góry

Dodatki Przepis na:

Prosty, szybki, najlepszy chlebek domowy dla każdego

Prosty, szybki, najlepszy chlebek domowy dla każdego

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 1780

Chleb pszenno-żytni do zrobienia w domu. Smaczny, z chrupiąca skórką, łatwy i szybki do zrobienia samodzielnie przez każdego

Składniki

  • Mąka pszenna - każda, byle nie tortowa - 500 g
  • Mąka graham, lub żytnia razowa lub żytnia chlebowa - jaka kto chce - 110 g
  • Drożdże świeże - 50 g
  • Sól - 1,5 łyżeczki do cherbaty
  • Woda letnia - 450 ml
  • Cukier - pół łyżeczki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z drożdzy zrobić zaczyn:
    do miseczki dodać drożdże, dwie łyżki mąki pszennej, pół łyżeczki cukru i odlać ze 100 ml wody.
    Całość wymieszać dobrze i poczekać do wyrośnięcia.

  2. Zrobić ciasto:
    mąkę wsypać do miski, dodać zaczyn, sól, resztę wody i dokładnie wymieszać; wyrobić ciasto.
    Keksówkę nasmarować olejem i obsypać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do keksówki i czekać do wyrośnięcia, aż brzeg ciasta dojdzie do kantu foremki.

  3. Upiec chlebek:
    Keksówkę włożyć do nagrzanego do 200 st. piekarnika, piec góra-dół, na drugiej kratce od dołu 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut, potem wyjąć chlebek z foremki i pozostawić do wystygnięcia na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

edy-ta 05 stycznia 2018 Kiedyś piekłem 15 min w 230 + 20 min w 200. Teraz robię tak jak w przepisie - 30 min. w 200 (oczywiście w nagrzanym piekarniku) i wychodzi delikatniejsza skórka, niemniej chrupiąca. Myślę, że trzeba wypróbować każdy w swoim piekarniku. W jednym 200 to 200, w innym to 210. I myślę, że sam kształt piekarnika też ma znaczenie. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 04 stycznia 2018 Pięknie Tobie wyszedł ten chlebek:) Podpinam się z pytaniem do renki - czy nie za krótko pieczony????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 04 stycznia 2018 No ładnie wygląda,ale nie za krótko pieczony?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń