Do góry

Desery Przepis na:

Prosty torcik brzoskwiniowy

Prosty torcik brzoskwiniowy

Autor: aga750

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 84

Dodano: 02.05.2011

Odsłon: 15901

Prosty i szybki torcik....smaczny i delkatny...

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:Jajka ubić z cukrem na puszysta masę,dodać kakao.obie mąki z proszkiem i dobrze utrzec.Przepis na dużą tortownicę.Piec w temp 160-170C przez ok 40 min.Po upieczeniu zostawić w piekarniu lekko uchylonym przez ok 15min,po ostudzeniu wyjac ciasto z formy.

  2. Masa:Masę karpatkową(ja uzywam Delecta) przygotować w/g przepisu,gotowy budyń zmiksować z margaryną do puszystości.Brzoskwinie dobrze osączyć,pokroić na średnią kostkę(do tej porcji uzyłam tylko 4 duże połówki brzoswiń).3/4 gotowej masy karpatkowej wymieszać delikatnie z brzoskwiniami,a 1/3 zostawić do smarowania boków torcika.

  3. Biszkopt przekroić na 3 części,kolejno pierwszy placek nasączamy syropem z brzoskwini rozcienczonym odrobiną przegotowanej wody(ja dodaję dla podkreślenia smaku odrobinę wódki)nałożyć połowę masy,drugi placek nasączony,znów masa i trzeci placem również nasączony syropem.Z pozostałej czystej masy smarujemy boki tortu,posypujemy wiórkami.Czekoladę rozpuścić ze smietaną i posmarować wierzch ciasta.Torcik można udekorować wg własnego uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aga750 04 maja 2011 ..przepraszam....faktycznie zapomniałam dodac ilości kakao-ok 2 łyżek,zyczę udanego wypieku:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwona_mm 03 maja 2011 Dodałam do ulubionych bo wygląda smakowicie.Tylko proszę mi podpowiedzieć bo tam jest kakao.Ile trzeba go dać.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń