Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Prowansalskie żeberka"
...ale pyszny.
Odsłon: 594
Polecam.
Odsłon: 554
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 49
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 49
...ale pyszny.
Odsłon: 594
Polecam.
Odsłon: 554
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 49
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 49
Składniki
Żeberka poporcjuj przecinając tak, aby w każdym kawałku była jedna lub dwie kostki. Dokładnie je umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Natrzyj mięso ze wszystkich stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cebulę pokrój na ćwiartki, bakłażana i cukinię w półplasterki, a papryki i pomidory w większą kostkę.
W brytfannie rozgrzej kilka łyżek oliwy i lekko podsmaż na niej warzywa. Dopraw ziołami, solą i pieprzem. Na warzywach ułóż żeberka. Całe główki czosnku ułóż obok mięsa. Piecz 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Przed podaniem główki czosnku rozetnij na pół. Jako dodatek podawaj świeżą bagietkę z rozsmarowanym czosnkiem.
Czas przygotowania: 60 minut 350 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień