Do góry

Przetwory Przepis na:

Przecier pomidorowy - najprostszy i najlepszy

Przecier pomidorowy - najprostszy i najlepszy

Autor:

Przepisów i artykułów: 423 Ocena: 12318

Dodano:

Odsłon: 17994

Nie ma jak taki własnej roboty przecier pomidorowy bo zawiera praktycznie 100 % pomidorów. Jest bardzo aromatyczny a przygotowane z niego potrawy smakują wybornie. Ja do produkcji używam sokowirówkę, u mnie nie zastąpiona.

Składniki

  • pomidory różnego rodzaju (u mnie duża miska)
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sokowirówka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomidory płuczemy i osuszamy. Przepuszczamy przez sokowirówkę. Powstały sos wlewamy do garnka, a pulpę z pomidorów przepuszczamy jeszcze raz aby wydobyć więcej soku. Ja tą pulę przepuszczałam dwa razy bo w tych pesteczkach i skórkach było sporo gęstego soku.

  2. U mnie wyszło 1.5 soku.

  3. Tak powstały sok gotujemy w garnku z grubym dnem. Gotujemy i gotujemy na wolnym ogniu aż odparuje woda i i powstanie gęsty sos ( u mnie wyszło około 0.5 l).

  4. Taki sos doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i cukru. Gorący przelewamy do wyparzonych małych słoików.

  5. Zakręcamy i odstawimy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń