Do góry

Przetwory Przepis na:

Przecier z ogórków

Przecier z ogórków

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1825

Dodano:

Odsłon: 2119

Zupę ogórkową uwielbiam – zaraz po rosole i pomidorowej. Dlatego obowiązkowo na półce w piwnicy musi być dość sporo słoiczków z przecierem własnej roboty. Jeśli nie robiliście do tej pory, to zachęcam bo nie ma jak zupa ogórkowa z domowego przecieru.

Składniki

  • Ogórki - ilość zależy od nas
  • Koperek - kilka gałązek
  • Świeży chrzan - po małym kawałku do słoiczka
  • Liść laurowy - tyle sztuk ile słoiczków
  • Pieprz ziarnisty - po 5 szt. do 1 słoiczka
  • Czosnek - tyle ząbków ile słoiczków
  • Sól - 2 łyżki na 1 litr wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub w malakserze). W garnku zagotowujemy wodę z solą - na 1 litr wody 2 płaskie łyżki soli. Do słoiczków (u mnie o pojemności 400g) nakładamy starte ogórki, lekko je uciskając. Na górę dajemy po 1 ząbku czosnku, 1 liściu laurowym, małym kawałku obranego chrzanu, 5 ziarenek pieprzu i małej łodydze kopru. Zalewamy niewielką ilością wody z solą, zakręcamy i odstawiamy na półkę do piwnicy. Nie pasteryzujemy.

    Z około 2 kg wyszło mi 14 słoiczków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń