Do góry

Przekąski Przepis na:

Przekąski z ciasta francuskiego z farszem pieczarkowo-paprykowym

Przekąski z ciasta francuskiego z farszem pieczarkowo-paprykowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 329 Ocena: 1699

Dodano:

Odsłon: 4574

Małe przekąski z ciasta francuskiego z farszem pieczarkowo-paprykowym. Świetnie zastąpią tradycyjne krokiety np. do barszczu. Idealne na imprezę czy oglądanie meczu.

Składniki

  • ciasto francuskie 1 op
  • pieczarki 30 dag
  • papryka czerwona 1 szt
  • cebula 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
  • jajko 1 szt
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Farsz: pieczarki i cebulę oczyszczamy i obieramy a następnie kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim warzywa. Doprawiamy do smaku ale tak bardziej na pikantnie:)
    Gdy pieczarki będą miękkie i woda z nich odparuje odstawiamy farsz do wystudzenia.
    Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kwadraty, na które nakładamy porcje farszu, składamy na pół i zlepiamy pierożki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 15 min - do zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń