Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przekładaniec"
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 161
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 161
Składniki
Placki: 30 dag mąki • 25 dag masła • 20 dag cukru pudru • 2 jajka • 3 białka • 3 łyżki śmietany • 2 łyżeczki cynamonu. Krem: 500 ml śmietanki 36 proc. • 5 dag cukru pudru • kilka mandarynek • krakersy lub ciasteczka orzechowe.
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajka, białka, śmietanę, mąkę i cynamon. Zmiksuj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wlej 1/2 ciasta, piecz 20 minut w temp. 180°C. Wyjmij upieczony blat, formę wyłóż papierem, wlej resztę ciasta, upiecz.
Mandarynki obierz, podziel. Śmietanę ubij z cukrem, wyłóż na jeden blat, dodaj mandarynki, przykryj drugim blatem, udekoruj owocami i krakersami. Schładzaj 2 godziny.
CZAS: około 2 godzinyŹródło: Dobry Tydzień