Do góry

Desery Przepis na:

Przekładaniec

Przekładaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 925

Dodano:

Odsłon: 4004

Czeskie cisato przekładane masą grysikową i powidłem. Najlepsze po ok. 2 dniach od przełożenia.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miód podgrzać z margaryną tak, żeby się rozpuściła, wytudzić. Mąkę, cukier, sodę, żółtka jajek oraz wystudzoną margarynę z miodem zagnieść razem na jednolite ciasto. Gdyby było zbyt twarde dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, a gdy zbyt miękkie trochę więcej mąki. Ciasto podzielić na 3 części, każdy placek piec osobno w brytfannie wysmarowanej margaryną i posypaną mąką. Piec krótko ok. 10 min. żeby nie było zbyt spalone.

  2. Mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę mannę i ugotować grysik, wystudzić. Masło utrzeć dodawać stopniowo wystudzony grysik oraz sok z cytryny. Jeśli masa jest mało słodka dodać trochę cukru pudru.

  3. Pierwszy placek wysmarować powidłami dość grubo, przykryć drugim plackiem, wyłożyć masę grysikową i trzeci placek. Dowolnie udekorować. Ja proponuję polewę własnej roboty: 1/3 kostki margaryny zagotować z 3 łyżkami wody, 5 łyżkami cukru, 2 łyżkami kakao (mieszać energicznie aż składniki się połączą w jednolitą masę).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

oceania202 27 kwietnia 2010 2/3 słoika..tylko jakiego sloika? One sa roznej wielkosci:(.Prosze o informacje, z gory dziekuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 08 kwietnia 2010 W Polsce to się nazywa miodownik. W mojej rodzinie piecze się go od ponad 30 lat.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń