Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatny biszkopt, śmietankowy krem z mascarpone i maliny zatopione w galaretce, proporcje na dużą blachę dla łasuchów :-)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 85
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 77
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 85
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 77
Składniki
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (32 x 24) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Blachę z biszkoptem po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40-50cm, wystudzić. (Biszkopt piekę dzień wcześniej, na drugi dzień łatwiej sie kroi). Galaretki rozpuścić w 800ml wrzącej wody, przestudzić. Krem: Żelatynę zalać gorącą (ale nie wrzącą) wodą, odstawić do lekkiego przestudzenia. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić ze śmietanką i cukrem. Przestudzoną żelatynę wlewać strużką do kremu, cały czas miksując. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć krem, w który delikatnie powciskać połówki bananów. Przykryć drugim blatem, nasączyć. Kilka łyżek tężejącej galaretki wyłożyć na biszkopt, ułożyć maliny i wyłożyć resztę galaretki. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Smacznego :-)