Do góry

Desery Przepis na:

Przekładaniec (bez jajek)

Przekładaniec (bez jajek)

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 531

Dodano:

Odsłon: 2904

Przepyszny przekładaniec drożdżowy bez jajek. Kruchy i chrupiący deser do popołudniowej kawy.

Składniki

  • Składniki na ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej 200 g masła 3 łyżki cukru 2 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka
  • Składniki na nadzienie: 30 dag mielonych (lub tłuczonych) orzechów cukier waniliowy słoik ulubionego dżemu
  • Składniki na polewę czekoladową: czekolada mleczna lub gorzka 70 ml śmietanki słodkiej 30%
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypuję cukrem i zalewam podgrzanym lekko mlekiem, mieszam i odstawiam.

    Do miski wsypuję mąkę, siekam masło i dodaję zaczyn drożdżowy (drożdże nie muszą rosnąć). Całość zagniatam i dobrze wyrabiam. Ciasto dzielę na 3 części. Każdą część będę rozwałkowywać do wielkości blaszki (u mnie była to tortownica o średnicy 24 cm).

    Blaszkę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i obsypuję delikatnie mąką.

    Układam na blaszce pierwszą warstwę rozwałkowanego ciasta, smaruję połową dżemu (u mnie to kwaśne powidła domowe, ale jeśli wolicie słodsze ciasta, możecie wybrać dowolny dżem, który nie będzie aż tak kwaśny). Dżem posypuję mielonymi orzechami. Na to układam drugą warstwę ciasta i powtarzam czynności, a na górę przychodzi trzecia warstwa ciasta.

  2. Ciasto piekę ok. 45 minut w temperaturze 170 ° (do momentu, aż górna warstwa będzie złota).

    Gdy ciasto jest upieczone, wyciągam je z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.

    Przygotowuję polewę. W tym celu zagotowuję śmietankę, ściągam z ognia i dodaję połamaną w kostki czekoladę. Czekam chwilę, aż czekolada lekko się rozpuści, a następnie mieszam. Można dodać łyżkę miodu, wtedy polewa będzie bardziej błyszcząca.

    Polewę wylewam na chłodne ciasto. Odstawiam do zastygnięcia i gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń