Do góry

Dania główne Przepis na:

Przekładaniec Trzy smaki

Przekładaniec Trzy smaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Przekładaniec Trzy smaki"

Składniki

  • 30 dag wędliny w cienkich plastrach
  • 1 op. po 25 dag sera feta i startej mozzarelli
  • 2 jajka
  • 5 łyżek śmietany 18%. Zielona warstwa: 40 dag szpinaku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 15 dag żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Krakersy zgnieć wałkiem do ciasta. Masło rozpuść, wymieszaj z krakersami. Powstałą masą wyłóż prostokątną foremkę, wstaw do lodówki na 30 minut. Ciasto francuskie rozwałkuj na wielkość foremki.

  2. Zielona warstwa: szpinak zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw gałką, pieprzem i solą.

  3. Gdy ostygnie, wymieszaj z natką, śmietaną, jajkami i startym serem. Odstaw. Biała warstwa: fetę pokrusz, wymieszaj z mozzarellą. Zmiksuj z jajkami i śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.

  4. Na spód z krakersów wyłóż kolejno warstwy: 1/3 wędliny, 1/3 masy serowej, całą zieloną masę, 1/3 wędliny, 1/3 białej masy, resztę wędliny i masy serowej.

  5. Przykryj ciastem francuskim. Ciasto ponacinaj w romby. Piecz w 180°C przez 20 minut.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń