Do góry

Desery Przepis na:

Przekładaniec z jogurtem

Przekładaniec z jogurtem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14716

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Przekładaniec z jogurtem"

Składniki

  • 2
  • 5 szkl. mąki jasnej orkiszowej typ 700
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. ciepłej
  • mocnej
  • czarnej herbaty
  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka sody
  • po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i kardamonu
  • po szczypcie zmielonych goździków i soli. Krem: 30 dag masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki mocnej kawy
  • 7 łyżek ciemnego dżemu. Kruszonka: 50 dag masła
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek brązowego cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę przesiej z sodą, przyprawami i solą. Jajka ubij z cukrem. Wlej herbatę i olej, zmiksuj. Do masy wsypuj powoli mąkę i delikatnie mieszaj. Przygotowaną masę przelej do foremki wyłożonej pergaminem.

  2. Kruszonka: suche wymieszaj i rozetrzyj je z zimnym masłem. Posyp ciasto. Piecz 50-60 minut w 180°C. Zimne ciasto ostrożnie przekrój na 3 blaty.

  3. Krem: masło utrzyj z cukrem, dodając po jednej łyżeczce jogurtu. Na koniec wlej kawę i wymieszaj. Na spodnim blacie rozsmaruj krem i cieniutką warstwę dżemu. Przykryj drugim blatem, lekko dociśnij, nałóż krem i dżem. Połóż blat z kruszonką, dociśnij. Wstaw do lodówki!

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń