Do góry

Desery Przepis na:

Przekładaniec z orzechami

Przepis dnia 2012-06-16
Przekładaniec z orzechami

Autor: tolerancja

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1662

Dodano: 12.06.2012

Odsłon: 34378

Kruche ciasto najlepsze dopiero po dwóch dniach ...mniam

Składniki

  • Ciasto: 25 dkg mąki tortowej
  • 25 dkg mąki krupczatki
  • 12 dkg cukru pudru , 1 kostka margaryny bielskiej
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • 5 łyżek śmietany
  • Piana na placki:6 białek
  • 15 dkg orzechów włoskich drobno posiekanych
  • 8 łyżek cukru kryształu
  • dodatkowo 2 powidła śliwkowe
  • Krem:1 i 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl cukru kryształu
  • 1 łyzka mąki pszennej
  • 1 łyzka mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • Bakalie:czekolada gorzka , suszone morele , rodzynki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:ze wszystkich skł wyrobic ciasto (mąka , cukier , proszek do pieczenia , amoniak wymieszany wczesniej ze smietaną . Po wyrobieniu podzieli na 2 równe częsci.Włoży do dwóch blaszek i każde posmarowac powidłem i odstawic

  2. Wierzch placków :z białek ubic pianę na sztywno dodac cukier , orzechy.Tak przygotowaną pianę podzielic na połowę i posmarowac obydwa placki posmarowane powidłem .Piekarnik nagrzac na 180 stopni i upiec 25-30 min

  3. Krem: 1 szkl mleka zagotowac z cukrami , pozostałe pół szkl mleka połączyc z mąkami i żółtkami , gdy mleko zacznie sie gotowac dodac resztę skł i ugotowac budyń . Schłodzic.Masło utrzec i dodac do niego zimny krem połaczyc i gotowe.Dodac bakalie(czekoladę drobno pokroic)

  4. Placek przełożyc masą , posypac pudrem i po 2 dniach pałaszowac ...smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dagita 28 października 2013 W składnikach na krem nie ma podanego masła. Ile ma go być? Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 27 stycznia 2013 Margaryna bielska 25 dkg .nie wiem o jakie jajka chodzi przepis jest w komplecie pisze wyraznie ze do ciasta nie ma jajek tylko do piany jest 6 białek a do masy 5 żółtek jak ktos chce może to jedno zółtko które zostaje dodac do ciasta zeby się nie zmarnowało i to wszystko ..pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EVAMI 25 stycznia 2013 a ile dkg ma ta margaryna bielska ostatnio uzywalam kostki 20dkg a ile jest w tej (sa rozne ilosci wagowe)
no i jak jest z tymi jajkami ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katka500 16 grudnia 2012 czy naprawdę do tego ciasta nie dodaje się jajek?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 16 czerwca 2012 grażka950 ja pieke zawsze obydwa równoczesnie bo mam dwa piekarniki , nigdy nie eksperymentowałam z czekaniem na upieczenie drugiego placka zamin pierwszy się upiecze ale z doswiadczenia myslę że najlepiej pianę z orzechami ubic przed samym upieczeniem wtedy na pewno nic się z nią nie stanie i placek na pewno się uda...pozdrawiam jakby co to pytaj ....)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 16 czerwca 2012 Dwie blaszki nie wejdą mi równocześnie do pieca,czy wobec tego piana z białek na drugiej blaszce nie opadnie zanim ją będę piekła tj. jak podałaś ok.25-30 min. oczekiwania? A może ją ubić dopiero jak pierwsza blaszka będzie już do wyciągnięcia z pieca?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 13 czerwca 2012 Przepraszam za przeoczenie do ciasta potrzebna jest margaryna bielska .....już poprawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 13 czerwca 2012 wygląda wyśmienicie :) .... ale rzeczywiście czy o,5 kg mąki połączy się z 5 łyżkami śmietany?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ecik 12 czerwca 2012 Mam pytanie: czy do ciasta nie trzeba dodać jajek czy jakiegoś tłuszczu?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń