Do góry

Desery Przepis na:

Przekładaniec z owocami

Przekładaniec z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 61

Dodano:

Odsłon: 10293

Ciasto z galaretką owocami i kremem czekoladowym

Składniki

  • Biszkopt: 8 jaj
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 1 i 3/4 szkl. mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa owocowa: puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • Krem czekoladowy: 350 g kremu czekoladowego
  • 3 wafelki czekoladowe
  • Krem budyniowy: 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • cukier wanilinowy
  • margaryna
  • Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut.

  2. Masa brzoskwiniowa:
    Dwie brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Dodać do nich syrop z brzoskwiń. Owoce pokroić i również dodać je do rozpuszczonych galaretek. Gdy masa zacznie tężeć rozprowadzić ją na biszkopcie w blaszce i przykryć drugim blatem ciasta.

  3. Krem czekoladowy:
    Wafelki pokruszyć. Krem czekoladowy trochę podgrzać i dodać do niej wafelki, wymieszać. Krem rozprowadzić na biszkopcie w blaszce.

  4. Masa budyniowa:
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. W 2/3 szklanki rozpuścić mąkę i budyń, dodać do utartych żółtek. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wlać żółtka z budyniem. Chwilę pogotować. Wystudzić. Margarynę utrzeć dodają po trochu zimnego budyniu. Masę rozprowadzić na kremie czekoladowym.

  5. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w około 1 szklance wody. Gdy zacznie tężeć, posmarować nią wierzch ciasta (to będzie cienka warstwa). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc). Podawać pokrojone na prostokąty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń