Do góry

Desery Przepis na:

Przekładaniec z porzeczkami

Przekładaniec z porzeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Przekładaniec z porzeczkami"

Składniki

  • na 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 3 szklanki oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego. Ponadto: 25 dag serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 25 dag czerwonych porzeczek
  • polewa czekoladowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia oraz kakao, wymieszaj. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie, wciąż miksując, dodawaj naprzemiennie suche , przestudzoną czekoladę oraz olej.

  2. Ciasto przelej do podłużnej formy. Piecz 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół.

  3. Porzeczki umyj, osusz, oderwij szypułki. Do miski włóż mascarpone oraz śmietankę, wsyp cukier puder. Ubijaj mikserem aż do powstania gęstego kremu. Dodaj 15 dag porzeczek, wymieszaj łyżką. Kremem posmaruj pierwszy kawałek ciasta, przykryj drugim kawałkiem. Wierzch udekoruj polewą czekoladową i pozostałymi porzeczkami.

  4. 70 minut. Porcja: 470 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń