Do góry

Dania główne Przepis na:

Przekładaniec ze szpinakiem

Przekładaniec ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Przekładaniec ze szpinakiem"

Składniki

  • 1 kg ugotowanych młodych ziemniaków
  • 60 dag szpinaku
  • 4 jajka
  • 15 dag szynki drobiowej albo pieczonego kurczaka
  • 1 niewielka cebulka
  • 20 dag pikantnego żółtego sera
  • 6 łyżek śmietany kremówki
  • 1 płaska łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania 1.Ziemniaki pokrój w grubsze plasterki. Szynkę potnij w kosteczkę. Cebulkę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Szpinak przebierz, opłucz, osącz. Dodaj do cebuli. Smaż razem kilka minut. Zdejmij z ognia. Do gorącej masy szpinakowej wbij jajka. Dodaj szynkę oraz sól, pieprz i gałkę do smaku. Dobrze wymieszaj.

  2. Ser zetrzyj, połącz ze śmietaną. W żaroodpornej formie na przemian układaj plastry ziemniaków i szpinak. Każdą warstwę posyp serem.

  3. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. Zapiekaj 15 min. Ew. udekoruj pomidorami.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń