Do góry

Desery Przepis na:

Przekładany

Przekładany

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 193

Dodano:

Odsłon: 7609

Bardzo smaczne ciasto, niezbyt trudne w wykonaniu. Przepis pochodzi z książki chyba każdemu znanej "103 ciasta Siostry Anastazji" :)

Składniki

  • Ciasto kruche
  • Masa jabłkowa
  • Masa kokosowa
  • Masa orzechowa
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:
    - 3 szklanki mąki
    - 22 dag margaryny
    - 18 dag cukru pudru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 5 łyżek kwaśnej śmietany
    - 6 żółtek
    Wsypać mąkę na stolnicę, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać resztę składników, zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części.

  2. Masa jabłkowa:
    - 1 kg jabłek
    - 1 łyżka cukru
    - galaretka agrestowa
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Podsmażyć z cukrem. Na koniec dodać galaretkę i dokładnie wymieszać.

  3. Masa kokosowa:
    - 6 białek
    - 1 szklanka cukru
    - 20 dag wiórków kokosowych
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę i kokos i delikatnie wymieszać.

  4. Masa orzechowa:
    - 4 jajka
    - 12 dag mielonych orzechów
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 łyżka bułki tartej
    - 1 łyżka kakao
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszać. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.

  5. Przygotowanie do pieczenia:
    (układamy wszystko "surowe", oprócz podsmażonych jabłek)
    pół ciasta kruchego - masa jabłkowa - masa kokosowa - masa orzechowa - druga część ciasta kruchego.
    Piec w całości w temp. 180 stopni około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 12 grudnia 2015 Bardzo smaczne ciasto,trochę przez mnie zapomniane -)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń