Do góry

Desery Przepis na:

Przekładany jabłecznik

Przekładany jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 1603

Dodano:

Odsłon: 1377

Przepis na przekładany jabłecznik.

Składniki

  • 4 żółtka
  • 10 dag miękkiego masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18 procentowej
  • Składniki na nadzienie:
  • 1,5 kg kwaskowatych jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski włożyć miękkie masło lub margarynę i wsypać cukier. Utrzeć mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawaj stopniowo suche składniki na przemian ze śmietaną, wciąż ucierając ciasto mikserem. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylej ciasto. Piec ok 45 minut w 180 stopni. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
    Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę w proszku, cukier i cynamon, wymieszać. Gdy masa jabłkowa przestygnie, wylać na pierwszy blat i przykryć drugim blatem. Ciasto z powrotem włożyć do piekarnika na około 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń