Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przepis na ciasto półkruche"
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 37
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 101
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 306
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 37
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 101
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 306
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C (termoobieg) lub do 180 st. C (góra/dół). Wyłóż półki papierem do pieczenia.
Mikserem wymieszaj masło z cukrem pudrem, tak aby wyszedł biały kogel-mogel. Miksując dalej, dodaj jajko, następnie stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Uformuj dłońmi kulę z ciasta, przełóż do miski. Przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby ciasto stężało.
Wyjmij ciasto z lodówki, włóż między dwa arkusze papieru do pieczenia. Rozwałkuj na grubość ok. 4 mm.
Wytnij ciasteczka, używając odpowiedniej foremki. Ułóż je na przygotowanych półkach. Piecz 10-15 minut (ciasteczka powinny się zezłocić). Zostaw na półkach, aby ostygły, potem udekoruj.
Można nie dodawać do ciasta proszku do pieczenia – otrzymasz kruche ciasto. Jeżeli ciasteczka mają być mniej słodkie, pomiń cukier. Zmiksuj tylko mąkę z proszkiem do pieczenia i masłem, a potem dodaj jajko.
Pastelowe kwiatuszki
porcja ciasta wg przepisu powyżej ? 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru ? łyżka zimnej wody ? 2-3 krople niebieskiego barwnika spożywczego ? 24 cukrowe kwiatki do dekoracji.
Upiecz ciasteczka zgodnie z przepisem.
Wymieszaj cukier z łyżką zimnej wody, aby powstał lukier (w razie potrzeby dodaj 1/2 łyżki). Połowę lukru odłóż, resztę wymieszaj z niebieskim barwnikiem.
Wyłóż biały i niebieski lukier na ciasteczka. Pośrodku każdego umieść mały cukrowy kwiatek.Źródło: Olivia