Do góry

Desery Przepis na:

Przepis na duszoną kapustę

Przepis na duszoną kapustę

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5692

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Przepis na duszoną kapustę"

Składniki

  • pół główki białej kapusty
  • pół kg grzybów leśnych, np. maślaków, podgrzybków, prawdziwków
  • cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • łyżka mąki pszennej do zagęszczenia
  • olej do smażenia
  • świeży tymianek do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę umyj, osusz i posiekaj dość drobno. Przełóż do dużego garnka i zalej niewielką ilością wody. Wsyp sól, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i duś kapustę na małym ogniu, aż zrobi się dość miękka.

  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.

  3. Grzyby namocz w osolonej wodzie (szybciej odejdzie piasek i inne zanieczyszczenia), przepłucz, po czym włóż do garnuszka z wodą i chwilę obgotuj. Odcedzone przełóż na patelnię z cebulą i przesmaż.

  4. Przełóż do garnka z kapustą, wsyp przyprawy i całość podduś.

  5. Na koniec zapraw potrawę śmietaną i mąką. Gotową udekoruj tymiankiem.

  6. Czas przygotowania: 60 min . Ilość kalorii na 1 porcję: 350. Stopień trudności: łatwy.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń