Do góry

Dania główne Przepis na:

Przepis na grillowane warzywa

Przepis na grillowane warzywa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14716

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Przepis na grillowane warzywa"

Składniki

  • 2 cukinie
  • 3 kolorowe papryki
  • 8 niewielkich pomidorów
  • po 4 gałązki tymianku i rozmarynu
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szkl. oliwy
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • po kilka liści różnych sałat do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. • na 4 porcje •: 45 min •Porcja: 220 kcal •Cena porcji: ok. 3 zł

  2. Cukinie oczyść, opłucz, potnij w ukośne plasterki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki umyj, pokrój w grubą kostkę. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha. Zioła opłucz, osusz. Igiełki rozmarynu oraz listki tymianku oderwij od gałązek. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą oraz posiekanym rozmarynem i tymiankiem.

  3. Warzywa włóż do dużej miseczki. Posyp solą oraz pieprzem. Polej oliwą z czosnkiem i ziołami, przemieszaj. Odstaw na ok. 30 minut. Następnie zamarynowane warzywa ułóż na aluminiowych tackach do grillowania. Postaw na mocno rozgrzanym ruszcie. Piecz przez 7–10 minut.

  4. Upieczone warzywa wyłóż na talerze przybrane listkami sałaty. Podawaj je z kawałkiem chrupiącej bagietki albo jako dodatek do pieczonych mięsnych dań.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń