Do góry

Dania główne Przepis na:

Przepis na kapuśniak

Przepis na kapuśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6582

Dodano:

Odsłon: 6

Sprawdzony przepis na "Przepis na kapuśniak"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Marchew oczyść i pokrój w talarki. Kapustę obierz z pożółkłych liści, usuń twardy głąb. Cieniutko poszatkuj.

  2. W garnku o grubym dnie rozpuść łyżkę masła. Wrzuć kapustę i, mieszając, lekko ją podsmaż, aby zmiękła. Zalej 2,5-3 litrami gorącej wody. Włóż kostkę rosołową, ziemniaki oraz marchewkę.

  3. Nakryj naczynie i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Przypraw zupę do smaku solą oraz pieprzem, podaj posypaną posiekaną natką.

  4. Kapuśniak możesz także przyprawić odrobiną soku z cytryny lub jasnego octu jabłkowego. Będzie miał lekki kwaśny smak. Aby zupa była bardziej sycąca, możesz zagęścić ją zasmażką z masła lub śmietaną.

  5. Na koniec wkrój do niej trochę gotowanego albo pieczonego mięsa.

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń