Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przepis na kluski leniwe z sosem śliwkowym"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 79
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 41
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 79
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 41
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Składniki
Przygotuj sos. Śliwki rozmroź i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, wlej trochę wody, dodaj miód oraz cynamon.
Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając 15-20 minut, aż śliwki zmiękną.
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Twaróg rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj do niego żółtka, przesianą mąkę (1 szklanka), cukier wanilinowy i ubitą pianę z białek, wymieszaj, aby dobrze się połączyły.
Stolnicę lub blat posyp pozostałą mąką. Wyłóż ciasto, uformuj z niego wałeczek, lekko spłaszcz. Ostrym nożem pokrój na małe, ukośne kawałki. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć lekko posól i porcjami wrzucaj kluseczki.
Gotuj 2 min od wypłynięcia na wierzch. Na patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą, mieszając smaż, aż się zrumieni. Tak przygotowaną zasmażką polej kluseczki. Podawaj z sosem śliwkowym.
30 minut
Porcja: 430 kilokalorii
Kluseczki możesz polać oliwą i posypać świeżymi ziołami, np. tymiankiem.Źródło: Świat i Ludzie