Do góry

Desery Przepis na:

Przepis na krówkę

Przepis na krówkę

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 22

Sprawdzony przepis na "Przepis na krówkę"

Składniki

  • 20 dag masła
  • szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 3 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6-8 łyżek dżemu. Krem: 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 20 dag masła. Krem II: szklanka cukru
  • szklanka siekanych orzechów włoskich
  • szklanka śmietany 30%
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodać zimne masło, posiekać. Dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Starannie zagnieść ciasto.

  2. Podzielić na dwie części, cienko rozwałkować. Ułożyć na dwóch blachach. Upiec na złoty kolor. Gdy ciasto ostygnie, posmarować jeden placek warstwą dżemu i nałożyć drugi, delikatnie docisnąć.

  3. Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. Do zimnego mleka dodać obydwa rodzaje mąki i cukier waniliowy, wlać do gotującego mleka, wymieszać, zagotować.

  4. Masło utrzeć, dodać do budyniu, wymieszać. Wylać gorące na ciasto. Śmietanę z cukrem gotować aż zgęstnieje, dodać szklankę orzechów i łyżkę wody. Ciepłe wylać na masę.

  5. Superrada

  6. Ciasto odstawić do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem każdy kawałek ozdobić, np. pokruszonymi cytrynowymi bezikami lub tartą gorzką czekoladą.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń