Do góry

Desery Przepis na:

Przepis na lody cytrynowo-truskawkowe

Przepis na lody cytrynowo-truskawkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Przepis na lody cytrynowo-truskawkowe"

Składniki

  • Baza lodowa:
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • laska wanilii. Lody cytrynowe:
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny. Lody truskawkowe:
  • 150 g truskawek
  • łyżka masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cytrynę myjemy, osuszamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na pół. Krótko przesmażamy na rozgrzanym maśle, miksujemy i studzimy.

  2. Bazę lodową robimy według rady z ramki obok. Przed włożeniem lodów do zamrażalnika, dzielimy je na pół.

  3. Do jednej części dodajemy sok i skórkę z cytryny, do drugiej zmiksowane i schłodzone truskawki.

  4. Lody przekładamy do oddzielnych pojemników i na kilka godzin wstawiamy do zamrażalnika. Co pewien czas wyjmujemy i mieszamy.

  5. Rozdzielone do miseczek lody dekorujemy według uznania bitą śmietaną, świeżymi owocami, listkami mięty, galanterią cukierniczą i czekoladowymi ozdobami.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń