Do góry

Desery Przepis na:

Przepis na racuchy

Przepis na racuchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18985

Dodano:

Odsłon: 18

Wypróbowany przepis na "Przepis na racuchy"

Składniki

  • Szukasz pomysłu na błyskawiczny ciepły podwieczorek? Zrób racuchy! Wystarczy przygotować proste ciasto
  • dodać np. plasterki jabłek i usmażyć placuszki na patelni. Racuchy wspaniale smakują np. ze szklanką owocowego kefiru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw zrób ciasto na racuchy. Utrzyj 2–3 żółtka, dodaj 1/2 szkl. kwaśnej śmietany lub kefiru i pianę z białek. Dosyp tyle mąki, by masa miała konsystencję bardzo gęstej śmietany. Aby placuszki były puszyste, do ciasta dodaj szczyptę sody.

  2. Zmieniamy smak dodatkami Do ciasta na racuchy najczęściej dodajemy pokrojone w plasterki lub grubo starte jabłka. Ale sprawdź, jak placuszki będą smakować z serkiem homogenizowanym, pokrojonymi ananasami z puszki albo rodzynkami (wcześniej należy namoczyć je w gorącej herbacie i osączyć). Pikantne racuchy

  3. Słodkie dodatki możesz zastąpić warzywami albo wędliną! Polecam startą na tarce o dużych otworkach cukinię (odciśniętą z soku!) i posiekaną szynkę oraz natkę. Ciasto przypraw odrobiną soli i pieprzu. Takie racuszki serwuj np. z sosem czosnkowym.

  4. Jak smażyć racuchy?

  5. Racuchy dobrze jest smażyć na bezzapachowym oleju rzepakowym. Najpierw mocno rozgrzewamy na patelni tłuszcz.

  6. Nakładamy masę łyżką, formując krążki. Smażymy na dużym ogniu z jednej strony, odwracamy i powoli dosmażamy. Najlepsze są racuchy wprost z patelni!

  7. Ciasto będzie bardzo puszyste, jeśli część śmietany lub kefiru zastąpisz gazowaną wodą mineralną.

  8. Usmażone racuchy warto osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  9. Gorące racuchy znakomicie smakują z gałką lodów, np. waniliowych!

  10. Porady: Hanna Szymanderska - znana autorka wielu książek kulinarnych

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń