Do góry

Desery Przepis na:

Przepis na roladę migdałową

Przepis na roladę migdałową

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Przepis na roladę migdałową"

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 15 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag marcepana
  • czerwony barwnik spożywczy 15 dag migdałów
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 40 dag śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 ml ajerkoniaku cukier puder do posypania
  • karmelowe dekoracje
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 szkl. cukru, połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem, wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w temp. 200 st. Gorący biszkopt zwiń, rulon wystudź.

  2. Marcepan ufarbuj na czerwono. Migdały posiekaj, zrumień. Żelatynę namocz, a gdy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Śmieta nę ubij z resztą cukru i cynamonem.

  3. Połącz z ajerkoniakiem i żelatyną. Marcepan rozwałkuj na placek wielkości biszkopta. Rulon rozwiń. Ułóż na nim marcepanowy placek. Tężejący krem połącz z migdałami, rozsmaruj na marcepanie.

  4. Całość zwiń. Roladę schłodź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i ułóż karmelowe ozdoby.

  5. Zamiast marcepanem ciasto przykryj np. konfiturą

  6. ok. 65 min 1 porcja zawiera ok. 380 kcal

  7. Ok. 1,30 zł za porcję

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń