Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przepis na roladę z kaczki"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 82
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 190
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7982
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 82
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 190
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7982
Składniki
kroki do przygotowania rolady
Kaczkę oczyść, umyj i osusz.
Za pomocą ostrego noża usuń kości w taki sposób, by powstał jak największy płat mięsa ze skórą.
Mięso wyłóż na drewnianą deskę i posmaruj olejem. Przykryj folią spożywczą. Następnie delikatnie rozbij je tłuczkiem.
Płat mięsa oprósz solą oraz pieprzem. Ułóż na nim plastry boczku, tak aby na siebie nachodziły.
Wyłóż farsz i ostrożnie zwiń roladę. Zwiąż nicią kuchenną.
Natkę pietruszki drobno posiekaj. W małym garnuszku roztop masło. Bułki pokrój w drobną kostkę, wrzuć do miski i dodaj natkę pietruszki oraz jajka.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wlej śmietanę i roztopione masło. dokładnie wymieszaj i odstaw. Pora oczyść i pokrój na długie kawałki.
Ząbki czosnku obierz i potnij w cienkie plasterki.
Przygotowaną roladę (patrz poniżej)włóż do formy, posyp kminkiem, obłóż tymiankiem, kawałkami pora oraz czosnkiem. Całość podlej niewielką ilością wody.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 70 minut w temperaturze 190o C. Gdy rolada będzie miękka, wyjmij ją z piekarnika i usuń nić kuchenną.
Roladę pokrój w centymetrowe plastry. Podawaj z ryżem i dymkami. Całość polej powstałym podczas pieczenia mięsa sosem.Źródło: Na żywo