Do góry

Dania główne Przepis na:

Przepis na sajgonki

Przepis na sajgonki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Przepis na sajgonki"

Składniki

  • po 1 op. grubego papieru ryżowego
  • cienkiego makaronu ryżowego
  • mieszanki sałat z rukolą
  • po 50 dag krewetek i wołowiny
  • po kawałku filetu z łososia i kaczki; dodatki: sosy rybny
  • sojowy
  • orzechowy
  • 1 cytryna
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 40 dag orzechów ziemnych
  • cukier
  • pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Sos 1: połącz po z 1/4 szkl. wody i sosu rybnego. Przypraw czosnkiem, cukrem, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Sos 2: 1/4 szkl. sosu sojowego wymieszaj z resztą soku z cytryny. Sos 3: orzechy zmiksuj z sosem sojowym tak, aby nabrał on gęstej konsystencji.

  2. Makaron mocz 30 min. Potem zagotuj. Po 2 minutach przełóż go na sitko, przelej wodą i osącz. Wołowinę pokrój w plasterki, usmaż na oleju. Krewetki posól, ugotuj w małej ilości wody, odcedź. Skórkę kaczki ponacinaj. Filet ułóż na patelni skórką do dołu, zrumień, odwróć i smaż 10 minut. Mięso wystudź, potnij w plasterki. Łososia pokrój w paseczki. Papier ryżowy mocz chwilę w zimnej wodzie.

  3. Arkusze papieru rozłóż na blacie. Przykryj listkami sałat. Potem połóż po kilka przygotowanych składników (dobieraj je dowolnie). Zawiń brzegi do środka i zwiń. Podawaj z trzema sosami.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń