Do góry

Zupy Przepis na:

Przepyszna,jarska zupa z prawdziwków Małgosi

Przepyszna,jarska zupa z prawdziwków Małgosi

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 4149

Pyszna ,prawdziwie polska zupa z prawdziwków.

Składniki

  • 40dag prawdziwków(mogą być inne grzyby,ale to już nie to!), ok 40dag
  • masło prawdziwe, 10dag
  • śmietana gęsta,kwaśna 18%, 250ml
  • Natka pietruszki
  • pieprz,sol,vegeta,sok z cytyny
  • łyżka mąki, 1 łyżka
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzybki oczyścić,umyć szybko pod bieżącą wodą.Pokroić na części.

  2. Masło rozpuścić w garnku,w którym gotujesz zupę

  3. Grzybki włożyć do garnka i zesmażyć na maśle mieszając,żeby nie przywarły

  4. Podlać wodą dołożyć sól,pieprz,vegetę,Gotować ok.30min

  5. Zatrzepać wodą z mąką,ponownie doprowadzić do wrzenia

  6. Dodać śmietanę i posiekaną pietruszkę.Jeśli zupa jest mało kwaśna doprawić sokiem z cytryny.Dodać łyżkę masła.Podawać z makaronem typu wstążki,łazanki.SMACZNEGO!!

  7. Uwaga! Zupę można serwować w Wigilię wykorzystując prawdziwki mrożone(ja tak robię)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń