Do góry

Przekąski Przepis na:

przepyszny chlebek

przepyszny chlebek

Autor: ulikmi

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano: 12.03.2012

Odsłon: 6245

prosty a jaki pyszny

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypuję do dużego garnka dodaję sól, otręby siemię , sezam i podpieczone ziarna słonecznika ,sól .Wodę podgrzewam aby była letnia i stopniowo dodaję do mąki .Razem z wodą mieszam zakwas i wlewam do garnka .Wszystko razem mieszam drewnianą łyżką aby dobrze się połączyło (około 3-4 minut) następnie przez około 8-10 minut mieszam mikserem ( mieszadełka świderki).Do wysmarowanych trzech smalcem gęsim i obsypanych otrębami foremek (keksówek)wkładam drewnianą lyżką wyrobiony chlebek. Na końcu pędzelkiem rozgarniam chlebek i smaruję wierz olejem ( bardzo mała ilością i posypuję ziarnami. Piekarnik nagrzewam do 130 st. i wyłączam wkładam foremki przykrywam ściereczką i zostawiam na ok 8 godzin.( zazwyczaj zarabiam wieczorkiem ) a rano włączam piekarnik na 200 st. i piekę ok 1 godziny .Po tym czasie piekarnik wyłączam uchylam i tak trzymam ok. 15 minut aby leciutko przestygł.Potem wyciągam foremki i kratkę na której układam wyciągnięte z forem chlebki przykrywam ściereczką i czekam (choć to trudne )aż przestygną. Samczengo

  2. Od czasu kiedy zaczęłam piec chlebek rodzina nie chce innego pieczywa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ulikmi 13 marca 2012 iwonko mąki zazwyczaj to daję - zytnia Typ 2000 0,5 kg i 1 kg orkiszu typ 750 albo 1 kg orkiszu pół na pół 750 i 2000 i żytnia 750 0,5kg. Gdy dam więcej mąki typ 2000 chlebek jest dla nas zbyt kwaśny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwona_s 12 marca 2012 pytając się o typy mąki miałam na myśli stopień ich przemiału (500, 720, 1150 itd.).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ulikmi 12 marca 2012 Pierwszy zakwas dostałam jakiś czas temu od koleżanki - teraz po każdym wyrobieniu chlebka odkładam do słoiczka .
Jeżeli ktoś ma ochotę na taki chlebek i jest z okolic Świdnicy mogę podzielić się zakwasem.
Zazwyczaj kupuję orkiszową BIO w auchanie (dość droga bo po 8,50 ) i żytnią też BIO ta jest tańsza 4,50 ale ostatnio widziałam tańszą w tesco mąkę orkiszową z młynów gdańskich kupiłam (wygląda fajnie ) ale próba dopiero w sobotę - zobaczymy jaki efekt

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 12 marca 2012 Orkiszowy chleb, to bardzo zdrowy chleb. Już mam na niego ochotę - dodaję do ulubionych. Tylko napisz czy zakwas robisz sama.5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń