Do góry

Przetwory Przepis na:

Przetwory-babci

Przetwory-babci

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2895

Dodano:

Odsłon: 4129

Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

Składniki

  • 1/ ĆWIKŁA NA ZIMĘ
  • -10 kg. buraczków -7 łyżek soli -15 łyżek cukru
  • -2 kwaski cytrynowe po 20 g. -4 słoiczki tartego chrzanu po.160 g.
  • 2/ BURACZKI CZERWONE W SŁOIKACH
  • -buraczki -sól -cukier -ocet
  • 3/ SAŁATKA Z KAPUSTY BIAŁEJ I CZERWONYCH BURACZKÓW
  • -1 kg.buraczków -1 kg.kapusty -20 dkg.cebuli
  • zalewa:
  • -1,5 szklanki wody -1/2 szklanki octu -3/4 szklanki cukru -1 łyżki soli
  • 4/ KORNISZONY
  • -3,5 l. wody z kranu -0,5 l. octu -10 płaskich łyżek soli
  • -15 płaskich łyżek cukru -przyprawy do korniszonów -ogórki
  • 5/ OGÓRKI Z CZOSNKIEM
  • -2 kg.ogórków -5 ząbków czosnku
  • zalewa:1/2 szklanki oleju -1/2 szklanki cukru
  • -1/4 szklanki octu -1,5 łyżki soli -1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 6/ SAŁATKA Z OGÓRKÓW
  • -5 kg.ogórków -1/2 kg.cebuli -1/2 kg.marchewki -5 łyżek soli
  • zalewa:
  • -1 szklanka cukru -1/2 szklanki oleju -1/2 szklanki octu
  • 7/ OGÓRKI DO ZUPY
  • -większe ogórki -sól,pieprz, koper -liście laurowe
  • 8/ PAPRYKA KONSERWOWA : -3 kg.papryki
  • zalewa:
  • -1,5 l.wody. -1 szklanka octu -10 łyżek cukru
  • -1 łyżka soli -pieprz w ziarenkach -kilka ziela angielskiego
  • 9/ MARCHEW W SŁOIKACH
  • -marchew -sól, pieprz,kwasek cytrynowy -zielona pietruszka
  • 10/ FASOLKA SZPARAGOWA : -fasolka
  • zalewa: -1 l.wody
  • -1 łyżka cukru -1/2 łyżka soli -1/4 łyżki kwasku cytrynowego
  • 11/CZOSNEK W POMIDORACH
  • -5 główek czosnku (średnich) -1,20 kg. pomidorów -2 łyżeczki chili
  • 12/ SOK WIŚNIOWY Z ARONII
  • -2 litry aronii -3 litry wody -100 liści z wiśni
  • do soku dodać:
  • -1,5 kg. cukru -1,5 kwasku cytrynowego ( 30g.)
  • 13/ SOK Z ARONIĄ I POMARAŃCZĄ
  • -2 l. aronii (1 l.waży 65 dkg.) -4 l.wody
  • -2 kg. cukru -3 duże pomarańcze (1,5 szklanki soku ) -1 cytryna-sok
  • 14/ FRUŻELINA Z CZARNYCH JAGÓD
  • -1 l. jagód -3/4 szklanki cukru -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1/4 szklanki wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1/ ĆWIKŁA NA ZIMĘ-Buraczki umyć, ugotować, zdjąć skórkę. Przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wybrać ile się da soku z tych buraczków, do garnka.Dodać sól, cukier i kwasek. Mieszać i zagotować, ostudzić i wlać do buraczków. Dodać chrzan i wszystko dobrze wymieszać. Powkładać do słoiczków, zakręcić pokrywki i pasteryzować 10 min.
    (zdj.główne)

  2. 2/ BURACZKI CZERWONE W SŁOIKACH- Buraczki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, na dużych oczkach.
    Na 3 litry startych buraczków dać: 5 łyżeczek soli, 5 łyżeczek cukru i 5 łyżek octu.
    Wymieszać i przełożyć do słoiczków. Pasteryzować 10 min.

    Nadają się do sałatki na zimno, dodając starte korniszony, jabłka i majonez.
    Bardzo dobre są na ciepło. Usmażyć dużą pokrojoną cebulę, na tłuszczu. Dodać buraczki i kubek gęstej śmietany. Wymieszać i podgrzać. Jak ktoś lubi może doprawić pieprzem.(nasze ulubione)

  3. 3/ SAŁATKA Z KAPUSTY BIAŁEJ I CZERWONYCH BURACZKÓW -Buraczki ugotować,obrać,zetrzeć na tarce jarzynowej.
    Kapustę poszatkować.Cebulę pokroić.Wszystko wymieszać,odstawić na noc.
    zalewa:wymieszać i zalać warzywa.Odstawić na godzinę.Nałożyć do słoików.Pasteryzować ok.pół godziny.Do obiadu,odcedzić i wymieszać z majonezem albo olejem.

  4. 4/ KORNISZONY-Ogórki umyć, włożyć do weków. Wsypać łyżkę przypraw do korniszonów. Wodę wymieszać z solą, cukrem. Dolać ocet ,wymieszać. Nalać do słoików .Pasteryzować do 10 min.

  5. 5/OGÓRKI Z CZOSNKIEM -Ogórki pokroić w plasterki,czosnek zmiażdżyć.
    Zalewę,wymieszać i wlać do ogórków.Przełożyć do słoików i gotować 15 min.

  6. 6/ SAŁATKA Z OGÓRKÓW-ogórki pokroić w plasterki,cebulę w piórka,marchew w plasterki.
    Wszystko posolić i odstawić na godzinę.
    Zalewę można zagotować,ale ja tylko wymieszałam i wlałam do ogórków.Przełożyć do słoiczków i gotować 15 min.

  7. 7/ OGÓRKI DO ZUPY- Duże ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. Włożyć do słoiczków o pojemności ok.300 ml. Na górę włożyć liść laurowy, pieprz, koper. Wsypać 1 dużą łyżkę soli. Zakręcić i wynieść do piwnicy, samo się ukisi. Nadają się na zupę,albo po przelaniu wodą do sałatki.

  8. 8/ PAPRYKA KONSERWOWA-Paprykę,pokroić w paseczki. Zalewę zagotować i gorącą zalać paprykę w słoikach.
    Na górę wlać 2 łyżki oleju(na litrowy słoik) gotować 20 min.

  9. 9/ MARCHEW W SŁOIKACH-Marchew ugotować, obrać. Pokroić w kostkę. Zrobić roztwór : w ½ szklance wody rozmieszać mały kwasek cytrynowy. Na 3 litry pokrojonej marchewki dać, ½ łyżeczki pieprzu mielonego czarnego, 1 płaską łyżkę soli, 1 łyżkę suchej pietruszki i 3 łyżki roztworu. Wymieszać i nałożyć do słoiczków. Pasteryzować 10 min.
    Nadają się do obiadu z groszkiem i śmietaną. Dobre są do różnych sałatek ziemniaczanych na zimno.

  10. 10/ FASOLKA SZPARAGOWA-Fasolkę obgotować z 5 min.Włożyć do słoików.Zalać gorącą zalewą.
    Gotować słoiczki ok.pół godziny.

  11. 11/ CZOSNEK W POMIDORACH- Pomidory, sparzyć, obrać, pokroić na kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę,dodać do pomidorów. Dodać chili,nie solić, wszystko wymieszać.Nałożyć do małych słoiczków, nie gotować ale przechowywać w lodówce. Używać do mielonych kotletów, sosów, zup itd.

  12. 12/ SOK WIŚNIOWY Z ARONII-Aronię gotować z liśćmi ok.0,5 godziny potem przecedzić.
    Do soku dodać, cukier i kwasek.
    Wymieszać, ponalewać do słoiczków i pasteryzować ok.10 min.

  13. 13/SOK Z ARONII I POMARAŃCZĄ- Do aronii wlać wodę i gotować, ok. pół godziny. Przecedzić i do kompotu dodać cukier i sok z pomarańczy i cytryny. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, przelać do słoiczków. Gotować ok. 10 min.

  14. 14/FRUŻELINA Z CZARNYCH JAGÓD- Jagody umyć, odsączyć i wraz z cukrem rozgotować, mieszając. Mąkę rozmieszać z wodą i wlać do jagód, ugotować kisiel. Można przetrzeć przez gęste sitko, albo zostawić z pestkami. Ja przecieram. Przełożyć do malutkich słoiczków i pasteryzować z 5-7 min. Taki mus, wykorzystuję do kremów do tortów albo drożdżowych klusek na parze.
    Frużelinę z malin tak samo robię.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń