Do góry

Dania główne Przepis na:

Przypadkowa karkówka

Przypadkowa karkówka

Autor: Hanix1984

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 479

Dodano: 07.01.2011

Odsłon: 29266

Danie powstało całkowicie przez przypadek. Nienawidzę wyrzucać jedzenia, a w lodówce miałam jeszcze jedno świąteczno-sylwestrowe danie i zero pomysłów na obiad. Postanowiłam więc wykorzystać je jako marynatę do mięsa.

Składniki

  • karkówka, 1,5 kg
  • czerwone wino, duży klieliszek
  • czosnek, 2 ząbki
  • sól i pieprz, do smaku
  • mielony kminek, do smaku (mała ilość)
  • papryka słodka i ostra, do smaku
  • sos z dania "Grzyby jak ryby" ze smakera, resztki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Karkówkę myjemy i oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i nadmiaru tłuszczu.Osuszamy i kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie rozbijamy mięso. Dokładnie nacieramy mięso przyprawami i mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem i winem. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

  2. Po upływie pół godziny nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, a mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Następnie zalewamy wszystko sosem z dania ";Grzyby jak ryby" (https://smaker.pl/przepisy/salatki/przepis/grzyby-jak-ryby,32751) - ja wrzuciłam ze wszystkimi dodatkami, czyli z korniszonami, cebulą i pieczarkami. Zamykamy rękaw do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok 1,5 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń