Do góry

Przekąski Przepis na:

Przysmak z golonki.

Przysmak z golonki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1375 Ocena: 17286

Dodano:

Odsłon: 2978

Przysmak z golonki. Idealny do kanapek, bardzo smaczny.

Składniki

  • golonka wieprzowa tylna bez skóry - 90 dag
  • Przyprawy na 90 dag mięsa:
  • peklosól 16 g
  • sos sojowy 3 łyżki
  • papryka słodka 3 g
  • pieprz czarny 2 g
  • czosnek 3 g
  • żelatyna 3 łyżki
  • osłonka barierowa (termokurczliwa)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Golonkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości i skóry. Mięso tniemy w kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.

  2. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 100 ml zimnej, przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut.

  3. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło.

  4. W między czasie nagrzewamy wodę do 80-85 stopni Celsjusza, wkładamy baton z golonką i parzymy 3 godziny. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.

  5. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń