Do góry

Przekąski Przepis na:

Przystawka al''a Italia

Przystawka ala Italia

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 182

Dodano:

Odsłon: 29136

Włoska wariacja nt. przystawki

Składniki

  • Ciabatta lub weka, 12 cienkich kromek
  • szpinak mrożony, 400g
  • pomidory koktailowe, 250g
  • krewetki tiger, 15-20 sztuk
  • avocado, 2 sztuki
  • jajko, 2 sztuki
  • czosnek, 1 ząbek
  • cytryna, 1/2 sztuki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciabattę kroimy na 12 cienkich kromek. Smarujemy oliwą i lekko rumienimy w piekarniku. Zostawiamy do wystygnięcia.

  2. Kolejno na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekany czosnek i szpinak. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę pomidory koktajlowe i przyprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do wystygnięcia.

  3. Na ponownie rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy krewetki i obsmażamy ok. 2-3 min. Zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy na 2-3 części.

  4. Jaka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy. Kroimy w grubą kostkę.

  5. Awokado obieramy i kroimy w gruba kostkę. Polewamy sokiem z wyciśniętej cytryny żeby nie ściemniało.

  6. Wystudzone krewetki, avocado i jajka łączymy ze sobą, dodajemy majonez i przyprawiamy jeszcze solą (niekoniecznie) i pieprzem. Wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny.

  7. Na każdą z kromek z ciabatty nakładamy szpinak, grubą warstwę i wcześniej przyrządzoną mieszankę krewetkowo-avocadowo-jajeczną.

  8. Podajemy jako zakąskę, najlepiej z półwytrawnym białym winem.

  9. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Doska 16 kwietnia 2012 Trochę nie mój smak, ale kotek piękny

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 29 listopada 2011 Na pewno wypróbuję ,bo brzmi bardzo smakowicie - dodaję do ulubionych

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Homer 27 marca 2011 shell, popatrz w pkt. 2. Odpowiedź gotowa :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

shell 26 marca 2011 a co ze szpinakiem?wystarczy go rozmrozic i jest gotowy?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

niezapominajka 13 stycznia 2011 A tam opowiadacie głupoty, wygląda super. Szpinak i krewetki - do szczęścia nic mi więcej nie potrzeba :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Homer 07 stycznia 2011 Bo to jest blade, majonez nie nadaje pięknego koloru. Jedyny kolor daje szpinak.
Rozwieję twe wątpliwości: da się jeść bez sztućców, nic nie spada:)
Może wizualnie nie jest efektownie, ale efekt jest w smaku. Polecam jeść z szeroko zamkniętymi oczami :D

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 07 stycznia 2011 Sądząc po składnikach to musi być bardzo dobre, ale na zdjęciu wygląda blado i nieefektownie. Nawet nie widać pomidorków.Ale pomysł napewno przedni, tylko mam wątpliwości, czy to się da zjeść bez sztućców, wygląda na to, że wszystko pospada. Ale pomysł dobry.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aktorod 06 stycznia 2011 Dużo roboty dla mało efektownej potrawy. Mimo wszystko z chęcią bym spróbowała.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń