Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg królewski

Przepis dnia 2013-02-23
Pstrąg królewski

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6762

Dodano:

Odsłon: 6294

Tak nazwałam to danie, ponieważ bosko smakuje i pięknie wygląda.Zdjęcie wyszło mi trochę niewyraźne, ale mimo to gorąco polecam.

Składniki

  • pstrąg - ilość wg potrzeby
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, pół pora
  • 4 ząbki czosnku
  • pół kostki masła
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, liść laurowy
  • do przybrania - sałata, pomidory, rzodkiew, ogórek świeży ze skórą
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Warzywa zetrzeć na grubej tarce, por pokroić , dodać przyprawy i zagotować pod przykryciem. Im więcej ryb, tym dajemy więcej warzyw. Wywar ma być bardzo esencjonalny.Następnie odcedzić warzywa, a do gotującego wywaru włożyć ryby posolić i gotować ok. 10 minut w zależności od wielkości pstrągów. Ja gotuje ryby w gęsiarce, żeby mogły swobodnie się gotować. Ugotowane ryby bardzo ostrożnie wyjąć na talerz z sałatą.

  2. Przed ugotowaniem ryb przygotować sok z cytryn i utrzeć masło z przeciśniętym czosnkiem.

  3. Do środka pstrąga włożyć pełną łyżeczkę masła, rybę polać sokiem z cytryny i obficie posypać koperkiem. W gorącej rybie masło rozpuści się i mięso nabierze wspaniałego smaku i aromatu.Danie udekorować pomidorami, rzodkiewką, ogórkiem i plastrami cytryny. Można podać z ziemniakami z wody lub frytkami. SMACZNEGO!Rybę można również obłożyć odcedzonymi warzywami, są bardzo smaczne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 19 lutego 2013 Dzięki kobietki, pstrąg jest bardzo delikatny w smaku i rozpływa się w ustach , a w dodatku dietetyczny.Życzę smacznego i pozdrawiam Was.:-)

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 19 lutego 2013 Bardzo dobry przepis na pstrąga , aromatyczny i co ważne jak pisze madera dietetyczny :))

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 19 lutego 2013 To akurat danie dla mnie,uwielbiam ryby ,a pstrąg rzeczywiście wygląda bardzo fajnie.

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 19 lutego 2013 To że piękny to prawda ciekawe jak smakuje. Musiałabym oczywiście zrobić nigdy nie jadłam pstrąga a ten zrobiony jest dietetycznie:-)))

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 19 lutego 2013 faktycznie królewskie danie ! piękny jest :)))) oczywiście 6

18 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń