Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg na botwince

Pstrąg na botwince

Autor:

Przepisów i artykułów: 830 Ocena: 16019

Dodano:

Odsłon: 166

Pstrąg w towarzystwie botwinki nabiera interesującego smaku. Polecam.

Składniki

  • duży pstrąg
  • sól
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta suszonego oregano
  • 6 plasterków cytryny
  • 3 łodyżki mięty cytrynowej
  • 100 ml oliwy rydzowej
  • duży pęczek botwinki
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umytego i osuszonego pstrąga oprószyłem solą, obtoczyłem w panierce z maki kukurydzianej wymieszanej z suszonym ziołami. Do środka włożyłem 2 plasterki cytryny, 2 łodyżki mięty, kilka listków świeżej bazylii i oregano. Pozostałe plasterki ułożyłem na rybie. Odstawiłem na pół godziny. Upiekłem pstrąga na złoty kolor ok. pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, polewałem oliwą.

    Umytą i oczyszczoną botwinkę obgotowałem w osolonej wodzie z łyżką oliwy, łyżeczką soku z cytryny i łodyżką mięty. Odcedziłem, wyrzuciłem miętę. Botwinkę wyłożyłem na półmisek. Polałem ją dresingiem z 2 łyżek oliwy wymieszanej z resztki soku z cytryny, solą i pieprzem. Na botwince ułożyłem upieczoną rybę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń