Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pstrąg na plasterkach kiwi"
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 60
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 364
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 60
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 364
Składniki
Wędzonego pstrąga pokrój na mniejsze kawałki (jeśli trzeba, starannie usuń wszystkie ości).
Umyj i osusz rzodkiewki, osusz i posiekaj w cienkie paski (jeśli wybrałaś kiełki rzodkiewki, umyj je na sicie i osusz).
Pokrój wąsy szczypiorku na trzy części. Umyj roszponkę, a następnie całkowicie ją osusz. Zrób dressing: energicznie wymieszaj lekki majonez z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Obierz kiwi i pokrój je w cienkie plasterki. Następnie ułóż je dekoracyjnie na talerzykach.
Delikatnie wymieszaj pokrojonego pstrąga z rzodkiewką (lub z jej kiełkami), roszponką oraz szczypiorkiem. Dopraw. Całość połącz dressingiem majonezowym. Powstałą sałatkę ułóż dekoracyjnie na plasterkach kiwi i od razu podawaj.
Jako dodatek do sałatki z pstrągiem na plasterkach kiwi możesz serwować białe pieczywo lub lekko podpieczone tosty.
Do potrawy możesz także przygotować inny dressing, np. ziołowy, orzechowy albo z nutą cytrynową.
Możesz również zamiast dressingu dodać do sałatki wyłącznie oliwę z oliwek, a całość doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
RADA
Rada: Chcesz, by sałatka z pstrągiem na kiwi była ostrzejsza? Zamiast roszponki dodaj rukolę.Źródło: Świat kobiety